Как да го приготвите с нахут, на фурна, в хайвер и в смути
Снимка: Guliver / iStock
Сигурни ли сте, че спанакът няма тайни от вас? Да, наясно сте колко е полезен и здравословен, особено този, огледан от баба ви, но ще ви разочароваме – нямате и представа как този вкусен зеленчук може да се приготви по хиляди начини. Избираме 4 за илюстрация и за да си устроим истинско спаначено приключение.
Предястие
Снимка: Guliver / iStock
Необходими продукти: коренчетата и стеблата от 1 кг спанак, няколко скилидки чесън, 1 ч. ч. кисело мляко, сол, лимонов сок и зехтин на вкус.
Приготвяне: Измийте корените и стеблата много добре със студена вода, после ги сварете, докато омекнат. Отцедете ги и посолете, овкусете със зехтина и лимоновия сок. Счукайте чесъна с малко зехтин, добавете към него киселото мляко, разбъркайте, смесете със спанака и пасирайте всичко за минутка.
А може и само да разбъркате спаначените коренчета със сол, лимонов сок и зехтин, и ще получите страхотна салата.
С нахут
Необходими продукти: 500 г спанак, 400 г нахут, 1 глава лук, 1 кубче зеленчуков бульон, 4-5 скилидки чесън, ½ ч. л. кимион, ½ ч. л. черен пипер, зехтин, сол
Приготвяне: Измийте добре спанака, сварете нахута (след като е престоял една нощ накиснат във вода, или използвайте нахут от консерва). Нарежете лука и чесъна на ситно и запържете в малко зехтин на дъното на тенджерата. След това добавете нарязания спанак и разтворете зеленчуковия бульон в 700-800 мл вода, залейте с него спанака и варете около 40 минути на среден огън. После добавете сварения нахут, черния пипер, кимиона, солта, варете още 5 минути и поднесете.
А за по-бързо може да замените нахута с леща.
На фурна
Необходими продукти: 1 кг спанак, 150 г кашкавал, 300 г ориз, 1/2 ч.ч. олио или зехтин, 2 щипки червен пипер, толкова черен пипер и сол на вкус.
Снимка: Guliver / iStock
Приготвяне: Изчистеният и измит спанак сварете в подсолена вода, отцедете и накълцайте. Задушете ориза в мазнината, после долейте топла вода и оставете да се вари 15 минути. После настържете над него половината кашкавал и подправете с черния и червения пипер. Изсипете половината от спанака в намаслена тавичка, а върху него застелете ориз. Отгоре изсипете останалия спанак и настържете останалия кашкавал.
Запечете в умерено гореща фурна на 150 градуса.
Смути
Снимка: Guliver / iStock
Е, то е много лесно – сложете 3 измити, обелени и нарязани плода киви, 1 зелена ябълка и 300 г почистен и измит спанак в блендера за минутка. Готово!
Трябва да сте регистриран потребител за да напишете коментар
Коментари